Bursa Seramik Fayans
Günümüz yeni normalinde insanlar, çoğu vaktini evde geçiriyor. Evde vakit geçirmek için de birçok hobi edinmeye çalışıyorlar veya yeni uğraş arıyorlar. Seramik döşeme de insanların uğraşlarının başlarında geliyor.
İnsanlar daha çok seramik döşemenin nasıl yapıldığını, seramik döşeme yapmak için kullanılan malzemeleri ve Bursa seramik döşeme fiyatlarını merak ediyorlar. Biz de bu yazımızda sizin için bu bilgileri derledik.
Seramik Döşeme Malzemeleri
Göze hitap eden bir döşeme yapmak için uygun araç gereçler şarttır. Seramik döşeme malzemelerini şu şekilde sıralayabiliriz:
· Seramikler (Fayans, granit vb.) | · Seramik yapıştırma harcı |
· Seramik malası | · Fayans tarağı |
· Tokmak | · Derz artısı (2 mm, 3mm vb.) |
· Fayans kesme makinası | · Kerpeten |
· Spiral taşlama makinası | · Terazi (Su terazisi, lazer terazi vb.) |
· Seviye tespit klipsi (2 mm, 3 mm vb.) | · Fayans takozu |
· Seviye tespit pensi | · Derz dolgu |
· Derz malası | · Ispatula |
· Derz süngeri | · Sıva süngeri |
· Çekiç keski | · Kalem |
· İp | · Metre |
Seramik veya Fayans Döşeme Nasıl Yapılır?
Seramik döşemenin nasıl yapılacağını anlatmak için bu bölümü duvar seramik veya fayans uygulaması ve yer seramik uygulaması olarak ikiye ayırmak istiyorum. Bu iki kısmı da detaylarıyla anlatacağız. Ama ondan önce burada ufak bir detay vermek istiyorum. Eğer bir kısımda duvar seramik döşeme ve yer seramik döşeme yapılacaksa, duvar fayans döşemesini yer fayans döşemesinden önce yaparsanız daha kolay bir döşeme yapmış olursunuz. Şimdi bu iki başlığı inceleyeceğiz.
1. Duvar Seramik, Fayans Döşeme Nasıl Yapılır?
Duvar döşeme için en önemli husus, döşeme yapılacak duvarın düz olmasıdır. Bunun için de iyi bir sıva yapılması gerekmektedir. Sıva işlemi, yüksekliğine ve enine terazili bir şekilde mastarla yapılmalıdır. Eğer bu işlem doğru bir şekilde yapılmazsa seramik veya fayans döşeme de doğru olmayacak; fayans kırılması, köşelerde açılma, düzensiz parçalar, fazladan seramik kullanılması gibi birçok olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Sıva yapılsa da bazen duvarda çıkıntılar olmaktadır. Bunları da ıspatula, çekiç ve keski yardımıyla düzeltmeliyiz.
i. Kot Alma İşlemi
Düzgün bir duvar sıvası yapıldıktan sonra döşemeye geçilir. Döşeme için ilk adım, lazer terazi yardımıyla kot alınmasıdır. Kot almak için en düşük seviyede olan duvar, ölçüt alınmalıdır. Banyoda süzgeçlerin bulunduğu yerler, tuvaletlerde ise tuvalet taşının bulunduğu yerler genelde en düşük seviyede olan yerlerdir.
ii. Harç Sürme İşlemi
Kot alındıktan sonra döşeme işlemine başlanır. Fayans malası ve tarağı yardımıyla duvara, hazırlanan seramik yapıştırma harcı sürülür. Burada da küçük bir püf noktası vardır. Fayans tarağı, duvara 90 dereceye yakın açıyla tutulursa daha güzel sonuç elde edilecektir.
iii. Döşeme İşlemi
Seramik yapıştırma harcı sürüldükten sonra derz artısıyla veya seviye tespit klipsi kullanılarak seramik veya fayans döşeme yapılır. Döşeme yapılırken diş olmamasına ve derz aralarının eşit olmasına özen gösterilmelidir. Seramik, harç sürülen yere konulur. Tokmak yardımıyla seramik yerleştirilir. Tüm olmayan yerlerde parçalar kesilir ve uygun yerlere döşenir. Ayrıca delik olan yerler de spiral yardımıyla kesilip döşemesi yapılır. Eğer desen varsa bu desene döşemeden önce bakılmalı ve döşeme desene göre yapılmalıdır. Döşeme işlemi bitince belli bir süre beklenir. Derz artıları veya seviye tespit klipsleri sökülür. Derz araları –iki fayans arasındaki boşluklar-, boşaltılır. Sıva süngeri ve su yardımıyla seramik yüzeyleri temizlenir.
iv. Derz Verme İşlemi
Seramik ya da Fayans Uygulama işlemi bittikten sonra yapıştırma harcı kuruyana kadar beklenir. Derz malası yardımıyla derz aralarına ders dolgu çekilir. Bir süre beklendikten sonra sıva süngeri yardımıyla seramik temizlenir. Bu şekilde duvar seramik veya fayans döşeme işlemi tamamlanmış olur.
2. Yer Seramik Döşeme Nasıl Yapılır?
Yer döşeme için en önemli husus, döşeme yapılacak zeminin mastarla yapılmış olmasıdır. Bunun için de iyi bir şap atılması gerekmektedir. Şap işlemi, terazili bir şekilde mastarla yapılmalıdır. Eğer akıntı verilecekse ona göre şap atılmalıdır. Eğer bu işlem doğru bir şekilde yapılmazsa seramik döşemede; fayans kırılması, fayansın oynaması, derz arasının açılması, düzensiz parçalar, fazladan seramik kullanılması gibi birçok olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Şap düzenli atılsa da bazen zeminde çıkıntılar olmaktadır. Bunları da ıspatula, çekiç ve keski yardımıyla düzeltmeliyiz.
i. İp Çekme İşlemi
Zemin kontrolünden sonra; uzun duvarın iki ucu, fayans boyutunda ölçülüp ip çekilir ve ip, iki ucundan sabitlenir.
ii. Harç Sürme İşlemi
İp çekilen alana fayans malası ve fayans tarağı yardımıyla seramik yapıştırma harcı sürülür. Harç sürülürken aynı duvarda olduğu gibi zemine doksan dereceye yakın olacak şekilde tarak çekilmelidir. Harç sürüldükten sonra yer seramik döşeme işlemine başlanır.
iii. Döşeme İşlemi
Seramik ya da Fayans Uygulaması için başlanacak duvar seçilirken parçaların tezgâh altı, kapı arkaları gibi kör noktalara gelmesine dikkat edilmelidir. Harç çekilen zemine seramik veya fayans döşemeye başlanır. İp takip edilerek ana denilen bir sıra fayans, ipin başından sonuna kadar tokmak yardımıyla döşenir. Döşeme yapılırken derz aralarının eşit olması için derz artısı veya seviye tespit klipsi kullanılır. Özellikle büyük boyutlu fayanslarda seviye tespit klipsi ve takozlar kullanılmalıdır.
İlk sıranın döşemesi bitince ip toplanır. Harç çekilip döşemeye aynı sırayla devam edilir. Döşeme işlemi yapılırken parçalar, fayans kesme makinası ile kesilir. Delikler ve kapılara denk gelen girinti çıkıntılar, metre ve kalem yardımıyla çizilir. Spiral yardımıyla kesilir. Zemin fayansında da eğer desen varsa döşeme işlemi bu desene göre yapılmalıdır. Döşeme işlemi tüm zemin tamamlanana kadar devam eder. Süpürgelik yapılması istenirse 7 ile 10 cm arasında parçalar kesilerek derz boşluklarına göre duvara yapıştırılır.
Döşeme işlemi bitince belli bir süre beklenir. Derz artıları veya seviye tespit klipsleri sökülür. Derz araları –iki fayans arasındaki boşluklar-, boşaltılır. Sıva süngeri ve su yardımıyla seramik yüzeyleri temizlenir.
iv. Derz Verme İşlemi
Seramik döşeme işlemi bittikten sonra yapıştırma harcı kuruyana kadar beklenir. Derz malası yardımıyla derz aralarına ders dolgu çekilir. Bir süre beklendikten sonra derz süngeri ve sıva süngeri yardımıyla seramik temizlenir. Bu şekilde duvar seramik veya fayans döşeme işlemi tamamlanmış olur.
Bursa Seramik (Fayans) Uygulama Fiyatları
Seramik Uygulama işlemini kendiniz yapacaksanız şanslısınız; işçilik maliyetiniz sıfır olacaktır. Ekipmanları sağlamak kolay olmadığından seramik döşeme işi, bir ustaya da verilebilir. Eğer seramik döşeme işlemini kendiniz yapmayacaksanız bir ustaya yaptırmalısınız. Bu yüzden merak edilen en önemli konulardan biri de seramik döşeme fiyatlarıdır. Seramik veya Fayans Uygulama fiyatları, farklı kıstaslara göre değişmektedir.
Bursa Fayans fiyatlarında en önemli kıstas, yapılacak alanın büyüklüğüdür. Yapılacak alan büyük bir alansa genelde metrekare hesabına göre yapılmaktadır. Bursa’da Seramik Uygulaması metrekare fiyatı için bizi arayınız.
Bursa’da Seramik ya da Fayans Uygulama işleminde bir diğer kıstas, döşenecek seramiğin boyutudur. Boyut büyüdükçe döşeme işlemi zorlaştığı için seramik veya fayans döşeme işçilik maliyeti de artacaktır.
Fiyat için arayınız
0545 716 1 716